Skip to main content

Instagramista uutta potkua matkailumarkkinointiin?

Instagram on yksi nopeimmin kasvavista sosiaalisen median palveluista ja on Suomessakin rikkonut jo miljoonan käyttäjän rajan. Maailmanlaajuisesti Instagramilla on jo yli miljardi käyttäjää. Kasvava käyttäjämäärä lisää kanavan merkitystä myös markkinoinnissa. Etenkin kuluttajille suunnatussa matkailumarkkinoinnissa Instagramista on hyvää vauhtia tulossa pakollinen kanava. Monille jo Instagramissa oleville yrityksille tehokkaampi käyttö voisi tuoda uutta lisäarvoa markkinointiin. Useille yrityksille matkailu- ja ravitsemisalalla Instagram on jo tärkein sosiaalisen median palvelu.

Mikäli haluat ymmärtää Instagramista lisää ja hyödyntää sen potentiaalin, kannattaa aloittaa näistä vinkeistä:

1. Erottele tarkasti Instagramin story-sisältö seinän sisällöistä.

Instagramissa on mahdollista ladata sisältöä joko storyyn (tarinaan) tai sitten suoraan seinälle. Nämä ovat varsin erityyppisiä sisältöjä toiminnallisuudeltaan. Tarinan sisällöt näkyvät aina jokaiselle sinua seuraavalle. Lisäksi tarinoitasi voi katsella ne käyttäjät, joiden huomion olet herättänyt ja jotka tarkastelevat profiiliasi, mutta jotka eivät vielä seuraa sinua. Seinän sisällöt puolestaan ovat julkisia ja näkyvät periaatteessa kaikille, mutta algoritmit päättävät, ketkä näkevät nämä sisällöt. Tämän takia aina kun julkaiset seinällesi uuden sisällön, siitä kannattaa kertoa myös tarinassa. Se onnistuu painamalla sisältösi alapuolella olevaa nuolta.

Seinällä kannattaa julkaista laadukasta ja hyvältä näyttävää sisältöä. Parasta sisältöä ovat sellaiset julkaisut, jotka viihdyttävät, kertovat tuotteistasi ja palveluistasi tai opettavat ihmisille jotain uutta, mitä he eivät vielä tienneet. Käyttäjä tullessa katsomaan profiiliasi, seinän päivitysten pitäisi välittömästi kertoa, minkälaisesta yrityksestä on kyse ja minkä takia sitä kannattaisi seurata. Tarinoihin sen sijaan sopii kaikki vähemmän suunniteltu ja huonolaatuisempi materiaali, sillä ne häviävät 24 tunnin sisällä julkaisusta. Erityisesti ”behind-the-scenes” materiaalit sopivat hyvin tarinoihin. Tarinat ovat myös hyviä erilaisten 24 tunnin tarjousten markkinointiin näkyvyysaikansa rajallisuuden vuoksi.

2. Käytä omaa, ainutlaatuista hashtagia ja aktivoi asiakkaat käyttämään sitä

Jokaisella yrityksellä tulisi olla oma hashtag (#, aihetunniste), jota vain yritys ja sen asiakkaat käyttävät. Tämän hashtagin kautta potentiaalisten asiakkaiden on mahdollista saada nopeasti kuva yrityksestä. Hashtagillä merkityt materiaalit voi myös nostaa esimerkiksi syötteeseen omalle kotisivulle. On tärkeää myös aktivoida asiakkaasi käyttämään hashtagia. Sen tulee olla selvästi esillä koko palvelukokemuksen ajan niin, että yrityksestäsi Instagram päivityksen tekemiseen halukkaat asiakkaat tietävät heti, mitä hashtagia käyttää. Lisäksi sinun pitää antaa syitä käyttää hashtagiasi. Arvotaanko esimerkiksi joka kuukausi joku palkinto hashtagia käyttäneiden kesken tai saako sillä vaikka ilmaisen jälkiruuan? Kysy itseltäsi, minkä takia joku haluaisi käyttää yrityksesi hashtagia. Mikäli järjestät Instagramissa erillisiä kilpailuita, kehitä jokaiselle kilpailulle ainutlaatuinen hashtag.

 

3. Seuraa hashtagia ja yrityksen sijaintimerkintää aktiivisesti

Hashtag auttaa yritystä tarkkailemaan, mihin asioihin heidän asiakkaansa kiinnittävät huomiota, mitä he ajattelevat palvelusta, minkälaisia muita hashtageja he käyttävät, mistä he tulevat, ja mistä muista asioista he ovat kiinnostuneita. Hashtagin lisäksi saman asian voi tehdä myös yrityksen sijaintimerkintää käyttämällä. Monet asiakkaat, jotka eivät tiedä oikeaa hashtagia, kuitenkin merkitsevät päivityksiinsä sijainniksi yrityksen, mikäli se vaan on määritelty.

4. Liity aktiivisesti keskusteluun

Hashtagit ja paikkamerkinnät auttavat myös sinua liittymään keskusteluun, jota yrityksestäsi käydään. Kiitä asiakkaitasi sosiaalisessa mediassa esimerkiksi kommentoimalla heidän päivityksiään, jotka on tehty yrityksestäsi. Mieti, voitko jollain tavalla tuottaa näille asiakkaille hyvän mielen. Mikäli joukossa on sinun mielestäsi erinomaisia kuvia, voit kysyä käyttäjiltä lupaa uudelleenlähettää (repost) hänen viestinsä omalle Instagram-tilillesi. Hyvä sovellus siihen on esimerkiksi Repost. Lisää ohjeita aiheeseen löydät täältä.

Instagramissa voi käydä keskustelua ihan siinä missä muuallakin. Vastaa ihmisten kommentteihin, ole kiinnostunut heistä ja aktivoi keskustelua sisältösi ympärillä. Hyödynnä sisältöihin liitettäviä kuvauksia muutenkin kuin hashtagin kautta. Lyhyet ja hauskat kuvatekstit toimivat parhaiten.

5. Määrittele hashtagit, joissa haluat olla esillä

Instagramissa voit käyttää jopa 30 eri hashtagia. Laita hashtagit aina päivitysten tekstien loppuun yhdeksi rimpsuksi. Käytä niin montaa hashtagia kuin mahdollista. Määrittele erityisesti ne hashtagit, joista sinun potentiaaliset asiakkaasi ovat kiinnostuneita. Nämä ovat niitä hashtageja, joilla sinä haluat olla löydettävissä. Tässä asiakastietämys on merkittävässä asemassa.

Instagramissa on löytämistoiminto, joka ehdottaa käyttäjille heitä kiinnostavia sisältöjä. Nimenomaan hashtagit auttavat Instagramia tunnistamaan relevantit sisällöt kullekin käyttäjälle. Kokoa kännykkääsi esimerkiksi muistioon tai vastaavaan sovellukseen valmis lista hashtageista, jotka sitten kopioit jokaisen päivityksen loppuun. Päivityksen aiheesta riippuen voit myös poistaa joitain näistä hashtageista tai lisätä täysin uusia.

Tärkeää on löytää se sopiva yhdistelmä, joka toimii sinulle. Voit myös kokeilla ladata päivityksiä ilman yhtään hashtagia, sillä nämä saattavat näkyä sinun omien tykkääjien keskuudessa paremmin. Kolmas mahdollisuus on laittaa vain muutama tärkein hashtag jokaiseen postaukseen.

6. Löydä uusia asiakkaita ja vaikuttajia

Instagram on todennäköisesti täynnä sinulle potentiaalisia asiakkaita, etenkin jos toimit kuluttajamarkkinoilla. Yllä olevat neuvot lähinnä auttavat asiakkaitasi löytämään sinut, mutta myös sinä voit käyttää Instagramia asiakkaiden löytämiseen. Ketkä esimerkiksi ovat lähiaikoina käyttäneet paikkakuntasi, matkailualueesi tai kilpailijoittesi hashtageja tai paikkamerkintöjä? Voitko jollain tavalla tuottaa heille hyvää mieltä, esimerkiksi kiittämällä heitä hienoista kuvista tai videoista ja tarjoamalla esimerkiksi illallisen tai kaksi lounasta yhden hinnalla? Etenkin sellaiset käyttäjät, joilla on useita satoja tai jopa tuhansia seuraajia, ovat tällaiselle markkinoinnille päteviä kohteita. Tärkeintä on, että pystyt tuottamaan heille jotain arvoa. Tämä toimintamalli ei toimi myyntikanavana, mutta jos pystyt tarjoamaan näille instagrammaajille hyvää mieltä ilmaiseksi, niin sinun on mahdollista levittää positiivista mielikuvaa yrityksestäsi. Et kuitenkaan voi vaatia heiltä päivityksiä tai jotain muuta vastineeksi, vaan tarkoitus on nimenomaan levittää positiivista fiilistä yrityksestäsi tehokkaasti.

Jos haluat tehdä vastikkeellista markkinointia Instagramissa, voit hyödyntää vaikuttajamarkkinointia. Vaikuttajamarkkinoinnissa etsit sellaiset ihmiset, joilla on pääsy sinua kiinnostaviin kohderyhmiin. Tällöinkin sinun on tunnettava tarkasti asiakkaasi, sekä tiedettävä kenellä vaikuttajista on näihin asiakkaisiin vaikutusvaltaa. Vaikuttajamarkkinoinnissa teet sopimuksen näiden vaikuttajien kanssa. Sopimuksessa määritellään, mitä he saavat ja mitä heidän täytyy tehdä. Vaikuttajamarkkinointia pidetään vielä toistaiseksi tehokkaana markkinointitapana. Vaikuttajia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin sellaisiin henkilöihin, joilla on muutamia tuhansia seuraajia. Asiakaskäyttäytymisen muutos tapahtuu parhaiten silloin, kun asiakas törmää yhä uudestaan eri ihmisten sisältöjen kautta samaan häntä kiinnostavan tuotteeseen tai yritykseen. Tämän takia Instagramissa on hyödyllistä käyttää useampaa vaikuttajaa samanaikaisesti, etenkin, jos he jakavat sopivat kohdeyleisöt. Älä myöskään unohda mitata vaikuttajamarkkinoinnin tehokkuutta analytiikan avulla.

Uusia asiakkaita voit löytää myös mainostamalla, sillä Instagramista on tullut tehokas mainostuskanava. Facebookin mainostyökalulla voit tehdä mainoksia ja suunnata niitä tarkkaan rajatulle kohdejoukolle Instagramissa. Voit mainostaa palveluitasi ja yritystäsi käyttäjien uutisvirrassa tai tarinoiden joukossa.

7. Ota haltuun eri tavat tehdä tarinoista vaikuttavampia

Tarinoita kannattaa tehdä paljon, ja niistä kannattaa tehdä mielenkiintoisia ja hauskoja. Opettele käyttämään boomerangia, superzoomia, tarkennusta, takaisinpäinkelausta ja ilman käsiä -kuvaamista. Lisää toiminnoista voit lukea esimerkiksi täältä. Myös tarrat ja hymiöt kannattaa ottaa käyttöön tarinoissa. Tarinoissa voit lisäksi tehdä kyselyitä asiakkaillesi tai pyytää heiltä kysymyksiä. Kaikkia näitä aktivointitapoja kannattaa hyödyntää.

8. Instagramin tulokset = laatu x määrä

Instagram-markkinoinnin tuloksellisuuteen vaikuttaa pääasiassa kaksi asiaa: materiaalin laatu ja määrä. Parantamalla jompaa kumpaa tulokset parantuvat. Instagramissa kannattaakin päivittää mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jokainen päivitys on markkinointimielessä tehokas, sillä niiden lataaminen palveluun on ilmaista. Mitä siitä, jos satut saamaan vain yhden klikkauksen profiiliisi jonkun päivityksen takia, jos sen yhden klikkaamisen hankkiminen on ollut ilmaista.

9. Seuraa kehitystä ja laita profiili kuntoon

Mikäli et näe Instagram-markkinoinnista tuloksia, teet jotain väärin. Kun menet mobiililaitteellasi yritystilin profiiliin ja klikkaat siellä yläkulmassa kolmea viivaa, pääset valitsemaan Insights-valikon. Saat sieltä tietoa, millä tavalla sisältösi toimii ja minkälaisia ovat ne ihmiset, jotka ovat sisällöstäsi kiinnostuneita. Instagram-profiili kannattaa laittaa kuntoon niin, että se johtaa esimerkiksi jollekin tietylle laskeutumissivustolle tai kampanjaan. Pystyt laittamaan Instagramiin ainoastaan yhden linkin ja senkin ainoastaan profiilisi alle. Jos haluat hyödyntää useampia linkkejä, tutustu esimerkiksi Linktree palveluun. Laita profiiliin linkki, joka johtaa juuri Instagram-käyttäjille suunnitellulle sivulle. Voit muuttaa tätä linkkiä esimerkiksi kampanjoiden ajaksi.


Teksti: Juho Pesonen
Itä-Suomen yliopisto, Kauppatieteiden laitos, Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskus
juho.pesonen@uef.fi
https://www.linkedin.com/in/juhopesonen/