Skip to main content

Aloittelijan kokemus 360-kuvaamisesta sekä editoinnista

Miten aloittelijalta luonnistuu 360-kameran käyttö? Tässä artikkelissa kerron kokemuksistani 360-kameran kanssa työskentelystä. Käyn läpi kuvaamisen vaiheet ennakkovalmisteluista editointiin.

Vaadittavat työkalut: kamera ja älypuhelin

Minulla oli käytössäni markkinahinnaltaan melko halpa, alle 500 euroa maksava 360-kamera. Kameran mukana tuli vain USB-johto ja latausasema, joten oli selvää, että kamera vaatisi toimiakseen jonkin toisen laitteen. Latasin puhelimeeni kameran nimeä vastaavan sovelluksen ja seurasin kameran mukana tullutta ohjekirjaa. Ohjeet olivat melko selkeät, mutta kameran yhdistäminen puhelimeen oli silti pienen säädön takana. Puhelin piti yhdistää kameraan sekä wifin, että bluetoothin kautta.

Saatuani kameran yhdistettyä tutkin sovellusta. Tämän kyseisen kameran sovelluksella pystyi teoriassa tekemään kaiken. Sillä hoituisi kuvaaminen, yksinkertainen muokkaaminen sekä videon julkaisu. Palaan muokkaamiseen ja julkaisemiseen myöhemmin tekstissä. Kuvaamisessa kätevää oli se, että pystyin aloittaa kuvauksen seisoessani 10 metrin päässä kamerasta. Tämä on oleellista, sillä yleensä kuvaaja halutaan 360-kuvassa piiloon. Joskus on myös epäselvää, ottaako video äänen puhelimesta vai kamerasta, mutta tässä tapauksessa äänilähde oli kamerassa.

Kamera korkealle, tarkista valoisuus

Aloittaessani varsinaisen kuvaamisen sain heti huomata, että kameran asettelussa oli ongelmia. Kameran kannattaisi olla mahdollisimman ylhäällä tai muuten maisemaa katsottaisiin pahasti alaviistosta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kameran kannattaisi olla silmien tasolla. Kuvasin luonnossa, joten tarjolla ei ollut sopivan korkeaa paikkaa. Itselläni ei ollut myöskään minkäänlaista jalustaa, joten jouduin pitämään kameraa hyvin matalalla. Tämä vaikutti ikävästi lopputulokseen, mutta kuvaa ei kuitenkaan ollut sietämätöntä katsoa.

Kamera oli syytä pitää mahdollisimman paikoillaan, jotta kuva olisi selkeää. Uskaltauduin kuitenkin ottaa kameran mukaan, kun lähdin veneilemään, koska meloessa ei yleensä ole syytä odottaa äkkinäisiä liikkeitä. Rauhallinen liike toimi kuvassa hyvin, mutta esimerkiksi autolla ajettaessa kuva olisi todennäköisesti liian sumeaa.

Kuvasin melko pitkiä otoksia, jopa yli 10 minuutin mittaisia klippejä. Editoidessa tästä syntyi pieni ongelma, mutta kerron siitä myöhemmin. Halusin kuvata pitkään, jotta minulla olisi varaa valita, mistä editoida. Katsoessani videoita myöhemmin sain kuitenkin huomata, kuinka suuri merkitys valolla on kuvaamiseen. Kuvasin alkuillasta ja omaan silmään sää oli vielä kirkas, mutta video oli jo hyvin pimeää. Viimeisissä otoksissa kasvojen ilmeitä ei enää erottanut. Tajusin myös, ettei käyttämäni kamera kuvannut täysin 360-kuvaa. Parempilaatuisissa kameroissa kuva on 360 niin vasemmalta oikealle katsottaessa kuin ylhäältä alas katsottaessa. Käyttämästäni kamerasta puuttui ikään kuin pohja, eikä kuva ulottunut sen alapuolelle. Tämä näkyi editoidessa ikävästi.

Editointi helppoa sovelluksessa, muualla vastaan tulee ongelmia

Kuten aiemmin kerroin, tämän kameran sovelluksella onnistui myös editointi ja julkaiseminen. Julkaisussa ongelmana on usein se, että julkaisualustat eivät tunnista videota 360-videoksi. Tästä syystä video pitää muuttaa oikeaan muotoon ja yleensä se vaatii jonkin toisen ohjelman. Tässä kamerassa sitä ei tarvittu, vaan sovellus osasi itse muokata videon sopivaksi esimerkiksi Facebookiin tai Youtubeen. Editointia varten sovelluksesta löytyi yksinkertaisia työkaluja, kuten leikkaus ja värien säätö. Siitä ei kuitenkaan löytynyt tärkeintä ominaisuutta, nimittäin en pystynyt yhdistämään klippejä toisiinsa.

Halusin tehdä editoinnin Adoben Premiere Pro:lla, sillä se on minulle tuttu ohjelma. Mutta kun editoidaan 360-videota, se ei tapahdukaan kaikista tutuimmalla tavalla. Yritin yksinkertaisesti vain siirtää videot kamerasta USB-piuhalla tietokoneelle ja sieltä Premiereen. Mutta vaikka kokeilin tallentaa videon kaikissa eri muodoissa, ei julkaisualustana toiminut Youtube näyttänyt videota oikein. Vasta noin kymmenen yrityksen jälkeen tajusin, että videon muuntaminen täytyy tapahtua ennen Premiereen siirtämistä. Latasin siis myös koneelle saman sovelluksen, joka minulla oli kännykässä. Sen avulla pystyin konvertoimaan videot oikein muotoisiksi, jonka jälkeen editointi onnistui Premierellä.

Huomasin myös, että sovelluksen tietokoneversiolla klippejä pystyi yhdistelemään toisiinsa. Siirtymät videosta toiseen tosin tapahtuivat äkisti leikkaamalla, joten suurta apua siitä ei minulle siltikään ollut. Premierellä sain videoiden välille pehmeämmät siirtymät liu’uttamalla videon mustaan ja siitä uuteen videoon. Videon tallensin muodossa VR monoscopic 3840×1920, jonka jälkeen se toimi Youtubessa normaalisti. Pohjan puuttumisen takia valmiissa videossa on ikävä musta reikä, joka valtaa kuudesosan kuvasta. Vaikka sitä alkuun ajattelisi, ettei katsoja välitä katsoa ”alapuolelleen”, mutta kuvan puuttuminen syö videon todentuntuisuutta. Myös äänet olivat lopulta yllättävän heikot, joten tallennetun ääniraidan sijaan laitoin videon taustalle musiikkia.


Video: Beginner’s Attempt

Yhteenveto: Kannattaako kokeilla?

Ensikokemukseksi 360-kuvaaminen oli melko helppoa. Sovellusten ja kameran käyttö vaatii englannin kielen taitoa, mutta muuten ohjeet olivat niin selvät, että videon saaminen aina kamerasta Youtubeen oli yksinkertaista. Parempaa kameraa suosittelisin kuvanlaadun takia: 4K resoluutiosta huolimatta lopputulos on hiukan epäselvä. Myös kuvan alalaidassa oleva musta aukko haittaa katselukokemusta. Näistä huolimatta pidän videota mielenkiintoisena ja haluaisin itse nähdä 360-kuvaa laajemmassa käytössä. Suosittelen kokeilemaan kuvaamista, sillä se on uusi, kiinnostava kokemus niin katsojalle kuin tekijälle!

Teksti: Elle Nurmi
Video: Elle Nurmi