Skip to main content

Ilmatila haltuun dronella – Vinkkejä kuvauskopterin hankkijalle

Kuvauskopterit eli dronet, ovat radio-ohjattavia nelikoptereita, joilla kuvaamisen voi viedä uusiin korkeuksiin. Dronet ovat yleistyttyään tulleet entistä helpommin saavutettaviksi sekä myöskin kuvausominaisuuksiltaan kehittyneemmiksi. Dronella lentäminen ei vaadi käyttäjältä erityisiä taitoja, vaan enemmänkin huolellisuutta ja tarkkuutta.

Dronea hankkiessa on hyvä miettiä omaa käyttötarvetta; kaipaako parasta mahdollista kuvanlaatua, vai helposti mukana kannettavaa kokoa. Isommat dronet ovat yleensä varustettu paremmilla kameroilla, mutta ovat myöskin hankalampia kuljettaa.


Dronen hankinta

Tällä hetkellä kuvauskopterimarkkinoita hallitsee kiinalaismerkki DJI. DJI tuottaa erilaisia nelikopterimalleja n. 500€ hintaluokan aloittelijatason koptereista monen tuhannen euron ammattilaistason koptereihin. Jokainen kuluttajakäyttöön suunnattu malli tulee kuvausvalmiina, vakautetulla kameralla varustettuna. DJI on siis helppo valinta, jos haluaa mahdollisimman helpon ja toimivan ratkaisun.

Valmiin kopterin ostamiselle toinen vaihtoehto on rakentaa kopteri itse. Tätä tehdään enemmän drone-racing piireissä, missä ajetaan kilpaa droneilla. Itse rakentamalla saa kuitenkin yleensä juuri sellaisen kuin haluaa, tosin vähemmällä automatiikalla. Tällöin lentämistä joutuu harjoittelemaan hieman enemmän.

Kuva 1: DJI:n Mavic Pro nelikopteri

Lentäminen

Dronen hallittu lentäminen on tärkeää turvallisuuden, mutta myös halutun kuvaustuloksen kannalta. Kopteria kannattaakin lennätellä omien lentotaitojen hiomiseksi ihan muutenkin kuin vain kuvaustarkoituksessa.

Ennen lentoon lähtöä on hyvä lukea tietoa Suomen lainsäädännöstä pienille ilma-aluksille. Trafilla on oma sivusto, www.droneinfo.fi, josta löytyy hyvin koottuna eri säädökset koptereille. Maksimi lentokorkeus on 150 metriä, eikä esimerkiksi lentokenttien läheisyydessä saa lentää ilman lupaa. Joillakin alueilla voi myös olla erikseen lentokielto, minkä takia on hyvä olla tietoinen ympäristöstään.

Lentämisen harjoittelu on hyvä aloittaa ensin aukealla alueella, missä voi totutella dronen ohjattavuuteen ja käyttäytymiseen. Kaikkien nelikoptereiden ohjausperiaate on sama, joten on myös mahdollista harjoitella edullisella vaihtoehdolla ennen kuvauskopteriin siirtymistä.

Markkinoilta löytyvät drone-mallit ovat erittäin ”fiksuja”, eli niistä löytyy paljon automatiikkaa ja sensoreita lentämistä helpottamaan. GPS-yhteydellä varustettujen mallien on esimerkiksi mahdollista palata autonomisesti takaisin lähtöpisteeseen, jos vaikka yhteys katkeaisi. Joistakin malleista löytyy myös sensoreita, jotka tunnistavat esteitä. Näiden avulla drone voi törmäystilanteessa joko kiertää esteen tai pysähtyä kokonaan.

Eri sensoreiden ja GPS-anturin kalibrointi on myös hyvä muistaa tehdä, jotta drone toimisi aina optimaalisesti. Kalibrointien tekemiseen ohjeet löytyvät dronen manuaalista.

Teksti ja kuva: Topi Kivilahti