Skip to main content

360-videoiden hyödyntäminen matkailumarkkinoinnissa

Milloin viimeksi markkinointiviestisi on vaikuttanut asiakkaan tunteisiin, jättänyt pysyvän muistijäljen tai saanut pysähtymään viestisi äärelle pidemmäksi aikaa? Virtuaalitodellisuus ja 360-videot ovat markkinoinnissa vielä verrattain uusi ilmiö. Useat yritykset ovat hyödyntäneet virtuaali- tai lisätyn todellisuuden sovelluksia, mutta ilmiö ei ole saanut vielä laajaa pohjaa. Tämä johtunee siitä, että teknologia on suurelle osalle kuluttajista vielä vierasta eikä kaikilla ole VR-sisältöjen katseluun vaadittavia laitteita. Myös teknologia on kehitysvaiheessa ja osaavista sisällöntuottajista on pulaa.

Virtuaalitodellisuus on paljon muutakin kuin 360-videoita. Nämä ovat kuitenkin yksi helpoimmista tavoista tuottaa sisältöjä virtuaalitodellisuuteen. Alla on esitelty muutamia esimerkkejä siitä, kuinka 360-videoita voidaan hyödyntää matkailumarkkinoinnissa ja kuinka videotuotannossa pääsee parhaiten alkuun.

360-videon edut matkailumarkkinoinnissa

360-kuva tarjoaa kohteesta kirjaimellisesti 360:n asteen näkymän. Tämä mahdollistaa matkakohteen esittelyn täysin uudella tavalla:

360-kuvaa kannattaa hyödyntää erityisesti laajojen alueiden yleiskuvissa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset maisemat, rakennukset tai kaupunkiympäristöt. 360-kuva ei toimi kovin hyvin pienien yksityiskohtien kuvaamiseen.

360-kuva voi tarjota kohteesta uudenlaisen näkökulman tai viedä katsojan paikkaan, johon tämä ei normaalisti pääsisi, esimerkiksi kesällä voidaan esitellä miltä sama maisema näyttää talvella. Tämä luo mahdollisuuden myös esteettömille matkailuelämyksille: Virtuaalilasien avulla esimerkiksi liikuntarajoitteinen henkilö pääsee kiipeilemään tai korkeanpaikan kammoinen ihailemaan näköalatornista avautuvaa maisemaa.

360-kuva aktivoi katsojaa aivan eri tavalla kuin ns. tavallinen videokuva. Se antaa katsojalle mahdollisuuden tutkia ja löytää asioita itse. Tämä saa katsojan myös viipymään sisällön äärellä. 360-kuvan avulla voidaan luoda virtuaalitodellisuuskokemuksia.

Esimerkkejä meiltä ja maailmalta

360-kuvan hyödyntäminen matkailumarkkinoinnissa on kasvanut valtavasti. Suomalaisista matkanjärjestäjistä ainakin Tjäreborg on hyödyntänyt 360-videoita kohde-esittelyissään ja  100 Moods from Finland -projekti on kuvannut näyttäviä 360-videoita Suomesta. Maailmalla 360-kuvaa hyödyntävät mm. Kanadan ja Australian viralliset matkailuorganisaatiot.

Kokemus voimistuu, jos siihen yhdistetään aistittavia elementtejä. Tästä esimerkkinä kenkävalmistaja Merrellin luoma markkinointikampanja uuden vaelluskengän ympärille. Yritys rakensi Sun Dance -filmifestivaaleille liiketunnistimia hyödyntävän virtuaalihuoneen, jossa kävijät pääsivät vaeltamaan virtuaalisesti. Kokemukseen yhdistettiin tuulenvire ja aidon tuntuinen kävelyalusta.

Kohdetta voidaan myös markkinoida uudella tavalla 360-kuvaa hyödyntävillä sovelluksilla. Tampereen kaupunki lähettää 360-livekuvaa ja Hyvärilän nuoriso-ja matkailukeskuksella on 360-panoraamakuva alueesta. Molempiin kuviin on yhdistetty erilaista informaatiota alueesta ja ne toimivat erittäin hyvin laajalla alueella olevien kohteiden esittelyssä.

Kuinka videotuotannossa pääsee alkuun

Sisällöntuotannossa pääsee alkuun hankkimalla 360-kameran. 360-kuvaaminen eroaa melkoisesti ns. tavallisesta kuvaamisesta. Tiedostamalla muutamat perusasiat, on kuvaaminen kuitenkin varsin helppoa. Peruskameran saa n. 250€, ammattituotantoon suunnatut kamerat maksavat hieman yli 1000€. Suurin ero näissä lienee kameroiden resoluutiossa, joka vaikuttaa lopullisen kuvan terävyyteen. Tällä on merkitystä erityisesti, jos videota on tarkoitus katsella virtuaalilaseilla.

Useiden 360-kameroiden mukana tulee ilmaiset ohjelmistot, joiden avulla kuvaa voidaan leikata ja stitchata eli yhdistää kameran kuva 360-kuvaksi. Vaativampi jälkituotanto, kuten värikorjaukset tai efektointi vaativat maksullisen editointiohjelmiston.

Kiinnostava sisältö kestää aikaa

Virtuaalitodellisuus ja 360-videot avaavat markkinointiin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.  Markkinoinnin näkökulmasta virtuaalimaailman etuina ovat:

Virtuaalimaailmassa katsojan huomiosta ei samanaikaisesti kilpaile mikään muu. Parhaimmillaan katsoja uppoutuu virtuaalimaailmaan ja sulkee kaiken muun ulkopuolelle. Virtuaalitodellisuuteen liittyy keskeisesti immersio eli kokemus, jossa katsoja voi uppoutu kokemaansa niin vahvasti, ettei enää tiedosta ympärilä olevaa oikeaa maailmaa.

Onnistunut virtuaalikokemus jää vahvemmin mieleen kuin ns. perinteinen mainos. Tämä pätee valitettavasti myös epäonnistuneisiin kokemuksiin.

Usein virtuaalitodellisuudessa koettu asia halutaan kokea myös reaalimaailmassa.

Virtuaalitodellisuus vaikuttaa tunteisiin.

Markkinoijan on kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan mitä lisäarvoa 360-kuva tai virtuaalitodellisuus tuovat omaan markkinointikampanjaan. Tällä hetkellä teknologia on vielä kehitysasteella ja vasta opettelemme tuottamaan sisältöjä virtuaalitodellisuuteen. Parhaimmatkaan 360-kamerat eivät yllä kuvanlaadullisesti elokuvakameroidan tasolle ja virtuaalilaseilla pikselit ovat vielä näkyvissä.

Teknologisen huuman keskellä on syytä muistaa, että hyvät sisällöt kestävät aikaa. Jos sisältö on mielenkiintoinen, annamme helpommin pienet tekniset puutteet anteeksi. Huonosti toteutettu 360-video ei tarjoa merkittäviä elämyksiä tai vakuuta katsojaa. Kannattaakin pysähtyä pohtimaan, kuinka olemassa olevaa tekniikkaa voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

Teksti: Pilvi Dufva